فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 24 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صمد رسول زاده اقدم *، صمد عدلی پور صفحات 1-24

    امنیت اجتماعی یکی از مولفه های مهم رفاه اجتماعی است و زنان به عنوان سرمایه های انسانی هر جامعه ای، نقشی اساسی در پیشبرد تعالی و اهداف جامعه دارند؛ این مهم جز با احساس امنیت آنها در عرصه های اجتماعی امکان پذیر نخواهد بود. بنابراین پژوهش حاضر درصدد مطالعه نقش عوامل اجتماعی موثر بر احساس امنیت اجتماعی زنان است. مقاله حاضر بر نتایج پژوهشی استوار است که به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با حجم نمونه 330 نفر در بین زنان 15 تا 49 سال شهر تبریز در سال 1395 انجام شده است. روش نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است. بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی زنان، میزان برخورداری از سرمایه اجتماعی، میزان حمایت اجتماعی از زنان در جامعه، دیدگاه زنان نسبت به شرایط عینی و ساختاری جامعه، دیدگاه زنان نسبت به حمایت های قانونی از آنها با میزان احساس امنیت اجتماعی رابطه معنادار مستقیمی وجود دارد. اما بین متغیر ذهنیت زنان نسبت به موقعیت فرودست شان در جامعه و احساس امنیت اجتماعی رابطه معکوسی وجود دارد. در جهت افزایش احساس امنیت زنان باید به عواملی همچون افزایش میزان حمایت اجتماعی از زنان و افزایش سرمایه اجتماعی زنان توجه ویژه داشت.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، زنان
  • مرضیه ساعی*، ولی موسی زاده، اکبر محمدجعفری صفحات 25-50

    انحراف و دوری از معنویت به عنوان خواسته و سیاست راهبردی سکولاریسم و تمدن غرب مسئله ای ثابت و از رنج های اصلی انسان ها، خانواده ها و سازمانها است؛ در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، معنویت اساس قدرت و اقتدار نظامی است و موضوع انضباط معنوی جایگاهی مبنایی در رویکردها، جهت گیری و سلامت کارکردها دارد. عنصر معنویت حقیقتی است که هرگاه به درستی درک و اداره شده، قابلیت جذب عنایات الهی فزونی یافته و ظرفیت برتر و موثر برای همگرایی، هم افزایی و کارآمدی و پیشرفت امنیت به وجود آمده است. توجه به تعالی معنوی نیروهای مسلح امری حیاتی و اساسی برای امنیت نظامی ج.ا.ا برای دفاع و بازدارندگی موثر محسوب می گردد. این مقاله در پی شفاف سازی مفهوم معنویت و انضباط معنوی، تاثیرات آن در جوانب مختلف زندگی انسان و راهکارهای افزایش انضباط معنوی و به طور کلی روحیه انضباط پذیری در بین کارکنان نیروی انتظامی می باشد. روش پژوهش کیفی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان، نیروی انتظامی، انضباط، انضباط معنوی، معنویت، آیین نامه انضباطی
  • طاها عشایری*، محمد جوانمرد صفحات 51-71

    ترس از جرم به ایجاد هراس اجتماعی در جامعه اطلاق می شود که شهروندان آن را به طور عینی یا ذهنی تجربه می کنند. این پژوهش با روش اسنادی و کتابخانه ای و با هدف بررسی عوامل مرتبط با شیوع ترس از جرم در بین زنان و پیامدهای اجتماعی و فرهنگی شیوع ترس از جرم در کلانشهرها، به انجام رسیده است. نتایج نشان می دهد که به دلایل مختلف فرهنگی، سیاسی، امنیتی و انتظامی، زنان بیش از مردان از این مسئله تاثیر می پذیرند. بی سازمانی اجتماعی به قواعد اجتماعی، مقررات، سازمان اجتماعی و نظم اجتماعی تاکید دارد. این نظریه علت اصلی ترس از جرم را به هم ریختگی نظم اجتماعی و عدم جایگیری مناسب نهادها و شیوع بی تفاوتی اجتماعی می داند. بر این اساس در کلان شهرها به زعم زیمل به دلایل فردگرایی، آشنازدایی، سطحی شدن احساسات و تعاملات، هویت های چندپاره و فقدان قوانین دقیق بازدارنده، شاهد هراس و ترس از جرم هستیم. این طور می توان گفت که عواملی مانند ساختار فرهنگی کلان شهرها ازجمله مردانه شدن معابر، خیابان ها و نهادها، فرهنگ مردسالارانه، مردانه شدن فضای اجتماعی، نبود دادگاه ویژه زنان برای حمایت از زنان در برابر ناامنی، سایه انداختن فضای جنسیتی بر امنیت اجتماعی، آسیب پذیری جسمی و عاطفی زنان، وابستگی اقتصادی، ضعف پایگاه مالی، خشونت داخلی و... زمینه ساز افزایش ترس از جرم در زنان در کلان شهرها شده است.

    کلیدواژگان: بی سازمانی اجتماعی، جرم، فضای مردانه، پنجره شکسته، زنان
  • بهنام بشیری خطیبی، سیروس فخرایی صفحات 73-108

    امروزه امنیت در شهرها، مخصوصا شهرهای بزرگ به یک مساله مهم و پیچیده تبدیل شده است که در این میان نقش اصناف، کسبه و بازاریان غیر قابل انکار می باشد. بر این مبنا هدف اساسی این مطالعه بررسی اعتماد اجتماعی انسجام اجتماعی، نیاز (یا نیازهای) اصناف ویژگی های فردی اصناف و رابطه هر یک از متغیرهای بالا با میزان مشارکت اصناف با ناجا در نمونه آماری مورد مطالعه می باشد. این مطالعه از نوع پیمایش اجتماعی بوده و داده های تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه توام با مصاحبه جمع آوری گردیده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه اصناف و کسبه مناطق ده گانه شهر تبریز تشکیل می دهد. در مجموع یافته های تحقیق و نتایج فعالیت های آماری مربوطه با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون رابطه معناداری بین هریک از متغیرهای مستقل (جز متغیر نیازها) با میزان مشارکت با ناجا در سطح اطمینان 99 درصد را نشان میدهد.

    کلیدواژگان: ناجا، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، نیاز، ویژگیهای فردی
  • داود قاسم زاده*، اسماعیل اسماعیل زاده صفحات 109-134

    احساس امنیت اجتماعی یکی از نیازهای بشری است که در سطوح مختلف فردی و اجتماعی مطرح می باشد. عوامل گوناگونی در این زمینه تاثیرگذار می باشد که یکی از آنها، سرمایه اجتماعی و ابعاد آن می باشد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با احساس امنیت اجتماعی می باشد. روش انجام پژوهش پیمایش، جامعه آماری پژوهش حاضر جوانان 18 -25 ساله شهر تبریز است که با استفاده از فرمول کوکران و شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 300 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. یافته ها حاکی از این است که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن و احساس امنیت اجتماعی در بین جوانان شهر تبریز رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین یافته ها حاکی از این است که میزان احساس امنیت اجتماعی از نظر متغیر جنسیت متفاوت نیست؛ ولی برحسب مناطق محل سکونت متفاوت می باشد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که از بین متغیرهای مستقل مورد بررسی، متغیرهای اعتماد اجتماعی و همدلی اجتماعی درمجموع 34 درصد از تغییرات مربوط به احساس امنیت اجتماعی را این دو متغیر تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: امنیت، سرمایه اجتماعی، اعتماد، مشارکت، همدلی اجتماعی
  • اسماعیل احمدی*، خلیل آفنداک صفحات 135-163

    سلاح، یکی از تجهیزات لاینفک می باشد که برای اجرای نظم و امنیت در اختیار مامورین نیروی انتظامی قرار می گیرد و مامورین وظیفه دارند تا در چارچوب قوانین و مقررات در مصاف با اخلال گران امنیت با استفاده از آن اقدام نمایند. هدف از انجام این تحقیق، تبیین ضوابط و مقررات استفاده از سلاح و تیراندازی توسط مامورین نیروی انتظامی در حین انجام وظیفه می باشد. این مقاله با روش کیفی و با تکنیک اسنادی و کتابخانه ای به انجام رسیده است. نتایج پژوهش نشان می هد، درحقوق کیفری ایران به منظور حفظ نظم و امنیت، قوانین و مقرراتی چند در خصوص برخورد با اخلالگران در نظم و امنیت وضع گردیده و نحوه استفاده از سلاح برای مامورین مشخص شده است؛ ولی در خصوص تعیین مسیولیت، دقیقآ چارچوب دقیق و مشخصی وجود ندارد و محاکم با توجه به کیفیت هر پرونده اتخاذ تصمیم می نمایند. مقنن در حالت کلی تیراندازی را به دو دسته قانونی و غیر قانونی تقسیم نموده است. چنانچه تیراندازی پلیس، قانونی شناخته شود، مامور تیرانداز هیچ مسیولیتی ندارد. اما اگر تیراندازی غیر مجاز شناخته شود، یا متوفی یا مجروح بی گناه باشد، مامور تیرانداز یا نیروی انتظامی مسیولیت دارد.

    کلیدواژگان: امنیت، نیروی انتظامی، سلاح، تیراندازی، مسئولیت کیفری
|
  • Samad Rasoolzadeh Aghdam *, Samad Adlipour Pages 1-24

    Social security is one of the important components of social welfare and women as the human capital of any society play a key role in promoting excellence and the goals of society; this is not possible with the sense of their security in the social arena. Therefore, the present study seeks to study the role of social factors affecting the sense of social security of women. The present paper is based on research findings. The survey was conducted using a researcher-made questionnaire with a sample size of 330 women among 15- to 49-year-old women in Tabriz in 1395. Sampling method is multi-stage cluster sampling. There is a meaningful direct relationship between the socio-economic status of women, the level of social capital, the social support of women in society, the women's perspective on the objective and structural conditions of society, the views of women on their legal protections, and the level of social security feeling. But there is an inverse relationship between the variable of women's mentality and their subordinate position in society and the sense of social security. In order to increase women's sense of security, women should pay particular attention to factors such as increasing social protection of women and increasing social capital of women.

    Keywords: Security, social security, social capital, social protection, Women
  • Marziyeh Saei*, Vali Mousa Zadeh, Akbar Mohammad Jafari Pages 25-50

    Deviation and separation from spirituality as demand and strategic policy of secularism and Western civilization is a constant issue and a major concern of human beings, families and organizations; in the armed forces of Islamic Republic of Iran, spirituality is the basis of military power and authority, and spiritual discipline has a pivotal role in approaches, orientation and well-being of functions. The element of spirituality, when understood and managed correctly, has the ability to absorb divine revelations and the superior and effective capacity for convergence, complementary and efficiency, and security. Paying attention to the spiritual excellence of the armed forces is vital to the security of the military and civil defense organization for effective defense and deterrence. The aim of this study is to clarify the concept of spirituality and spiritual discipline, their effects on various aspects of human life, the ways of increasing spiritual discipline and, in general, well-ordered spirit among law enforcement personnel. It is a qualitative research based on documentary studies and libraries.

    Keywords: organization, Law Enforcement, Discipline, Spiritual Discipline, Spirituality, Disciplinary Code
  • Taha Ashayeri *, Mohammad Javanmard Pages 51-71

    Fear of crime refers to the creation of social panic in society, which citizens experience objectively or subjectively. This research has been done with a documentary and library method aimed at investigating the factors associated with the prevalence of fear of crime among women and the social and cultural outcomes of the prevalence of fear of crime in metropolitan areas. The results show that women are affected by this issue for various cultural, political, security and law enforcement reasons. Social disorganization emphasizes on social rules, regulations, social organization and social order. This theory believes that the main cause of fear of crime is the complexity of social order and the inappropriate location of institutions and the prevalence of social indifference. According to him, in the metropolises, we are witnessing fears and fears for individualism, sentimentality, leveling out feelings and interactions, multiple identities and the absence of precise deterrent laws. It can be said that factors such as the cultural structure of metropolises, including masculine streets, and institutions, patriarchal culture, masculinity of the social society, the lack of a special women's court to protect women from insecurity, shadow the gender gap on social security, physical and emotional vulnerability Women, economic dependence, financial base weakness, domestic violence and etc have led to increased fear of crime in women in metropolitan areas.

    Keywords: Social disorganization, Crime, men's space, broken window, Women
  • Behnam Bashiri Khatibi *, Siroos Fakhrayie Pages 73-108

    Today, security in cities, especially the big cities, has become an important and complex issue, among which the role of guilds, businesses and market players is undeniable. Based on this, the main objective of this study is to examine the social trust of the social cohesion, the need (or needs) of the guilds of the individual characteristics of the guilds and the relationship between each of the above variables and the level of participation of guilds with NAJA in the studied population.
    This study was a social survey and the research data were collected using a questionnaire with interviews. The statistical population of this study is all the guilds and tenants of the city of Tabriz. Overall, the findings of the research and the results of the relevant statistical activities using Pearson correlation coefficient showed a significant relationship between each of the independent variables (except variable of needs) with the participation rate With NAJA at 99% confidence level.

    Keywords: Naja, social trust, social cohesion, Need, Individual Characteristics
  • Davood Ghasem Zadeh *, Esmail Esmail Zadeh Pages 109-134

    The sense of social security is one of the human needs that is posed at different levels of individual and social. Various factors are important in this regard, one of which is social capital and its dimensions. Therefore, the purpose of this study is to examine the relationship between social capital and social security. The research method is the population of the population of 18-25 years old in Tabriz, which is selected by using the Cochran formula and multi-stage cluster sampling method of 300 individuals. Findings indicate that there is a meaningful relationship between social capital and its dimensions and social security feeling among the youth of Tabriz city. Findings also indicate that the level of social security sensitivity is not different from the gender variable, but varies according to the location of the place of residence. The results of regression analysis show that among the independent variables studied, the variables of social trust and social empathy in the total of 34 percent of changes in the sense of social security are explained by these two variables.

    Keywords: Security, social capital, Trust, Partnership, social empathy
  • Esmail Ahmadi *, Khalil Afandak Pages 135-163

    Weapons are inseparable equipment’s that is provided to law enforcement officers to the implementation of order and security, and it is the duty of the agents to act in the framework of laws and regulations in the face of security deterrents. The purpose of this research is to explain the rules and regulations for the use of weapons and shooting by police officers during their duties. This paper has been done with qualitative methodology and documentary and library techniques. The results of the study indicate that in Iran's criminal law, in order to maintain order and security, several laws and regulations regarding dealing with disrupters in order and security have been determined and how the use of weapons for officers is specified, but in determining responsibility, precisely There is no precise framework and courts decide on the quality of each case. In general, the police have divided the shooting into legal and illegal categories. If the shooting of the police is legally recognized, the shooter's officer has no responsibility. However, if the shooting is illegal, or the deceased or injured is innocent, the shooter or law enforcement officer is responsible.

    Keywords: Security, Police, Weapons, shooting, Criminal responsibility